Advies hiv-screening door huisartsen

March 06, 2017 - by Marina Secretariaat

Screenen voor hiv is belangrijk voor de patiënt en de volksgezondheid. De helft van de hiv-patiënten in België wordt te laat gediagnosticeerd. Gemiddeld zitten er 23 maanden tussen een hiv-infectie en de diagnose. In die periode is er risico op hiv-transmissie. De kans op transmissie is quasi nihil wanneer de hiv-patiënt medicatie neemt, een stabiele ondetecteerbare virale lading heeft (tijdens de laatste 6 maanden) en geen andere seksueel overdraagbare infectie. Tijdige opstart van hiv-medicatie verhoogt ook de levenskwaliteit en levensduur van de patiënt en is kosteneffectief op lange termijn. Huisartsen zijn uitstekend geplaatst om hiv vroegtijdig op te sporen. Daarom is het aangeraden om naast uw huidige screening (zoals bijv. van zwangere vrouwen of op vraag van de patiënt) ook proactief en routinematig een hiv-test voor te stellen aan onderstaande groepen.

Klik hier voor de steekkaart ontwikkeld door het Instituut voor Tropische Geneeskunde i.s.m. het WIV, Domus Medica, Sensoa en Vlaanderen.

 

Share this article

Marina Secretariaat

×

Contacteer ons en wij beantwoorden uw mail zo spoedig mogelijk.